Tolvaly Ferenc - TIBETBEN A LÉLEK

Tolvaly Ferenc - TIBETBEN A LÉLEK - Az út folytatódik

„Az úton, ha elszántak vagyunk, rátalálhatunk arra, ami minket valóban egyedivé és helyettesíthetetlenné tesz… A végéhez viszont, ami a kezdet, csak szenvedéssel, küzdelemmel teli úton lehet megérkezni. Mert nem az út nehéz. A nehézség maga az út.” – ezekkel a mondatokkal zárul Tolvaly Ferenc tavaly megjelent, nagysikerű regénye, az El Camino – Az út. S valóban. A Santiago de Compostelába vezető zarándokút egyszerre jelent végcélt és kezdőállomást abban a nagy utazásban, amelyre az író vállalkozott. Hiszen az út folytatódik…

A második állomás a mágikus-misztikus Tibet, az úti cél pedig a Kailasza, a keleti vallások legszentebb hegye. Tolvaly Ferenc öt hetet töltött Tibetben. Időnként olyan veszélyes helyeken járva, ahová jó néhány, fizikailag és mentálisan felkészületlen zarándok a legnagyobb igyekezete ellenére sem jutott el; s olyan csodákat átélve, mintha a nomádok sátrában gomolygó füst táncoló démonokat rajzolt volna a levegőbe. Vándorolt ötezer méter fölötti magasságban, hóborította kietlen pusztaságban, dacolva porral, széllel, az éjszakai hideggel és a nappali forrósággal, míg végül rátalált valódi úti céljára, a Csendre, amely visszavezette önmagához, és választ adott a kérdéseire.

A fájdalmasan szép, erőpróbáló és lélekemelő utazás élményanyagából négy mű született: Tibetben a lélek regényben, képes albumban, filmen és CD-n.

A regény – A spirituális utazás. Két, a világ különböző kultúráiból érkező, sebzett lelkű ember találkozik a mindkettőjük számára titokzatos Tibetben. Veszélyekkel teli zarándokútjukon egy fiatal buddhista szerzetes kíséri a férfit és a nőt, miközben beavatja őket Tibet vallási, kulturális és társadalmi titkaiba. Az olvasó szinte útitársként tanúja lehet, hogy a regény főszereplői hogyan merülnek el a misztikus világ varázslatában, és végül hogyan találnak vissza önmagukhoz.

Az album – Az út képekben. Fotókból és a helyszínen megfogalmazott gondolatokból összeállított útinapló. A varázslatos utazás mérföldkövei: misztikus tájak, ősi templomok, mélytekintetű emberek. Pillanatképek: lenyűgöző látvány ihlette fotók és hirtelen felbukkanó vagy meditáció során született gondolatok gyűjteménye.

A film – A zarándokút belső és külső állomásai. A saját belső útját kereső emberről szól, akinek zarándokútját szentélyek, misztikus tájak övezik. A film nézői találkozhatnak Tibet csodáival, és láthatják azt a világot, amelyet a tibetiek megteremtettek önmaguk számára, mélyen önmagukban.

A CD – Tibet világa a lélek nyelvén, a zene pillangószárnyain. Olyan, mintha egy tó párolgó felszínére írták volna a kottát. A lélekre. A tibeti misztika, a kolostorok szerzeteseinek mantrázása és a nomádok ősi dalai ihlették meg az alkotókat, az Amadinda Együttest és Márta Istvánt.

Tolvaly Ferenc és szerzőtársai – Csepregi Miklós, Balog Gábor, Márta István, Rácz Zoltán és az Amadinda Ütőegyüttes – Tibetben a lélek c. műveivel szeptember elején ismerkedhet meg a magyar közönség.

Képek a filmből:


Tolvaly Ferenccel Deréki Géza beszélget

Író-olvasó találkozó


1 megjegyzés:

Unknown írta...

A Deréki Géza email címére lenne szükségem.
Tobak Ferenc tobakf@gmail.com